NESTE
Hypoallergen spesialnæring ved KMPA
Morsmelk gir den perfekte balansen av næringsstoffer for spedbarnet, inklusive de med KMPA.
Morsmelk omfatter et mangfoldig utvalg av bioaktive komponenter, herunder immunglobuliner, hormoner og oligosakkarider eller oligosakkarider fra human melk (HMO).1
Nyfødte får derfor immunologisk støtte fra moren på grunn av bestanddeler i morsmelk, herunder HMO, sekretorisk immunglobulin A (IgA), laktoferrin, antimikrobielle peptider (AMP) og andre proteiner.2,3
HMO er den tredje største faste komponenten i morsmelk og spiller en spesielt viktig rolle i å støtte immunsystemet under utvikling.4
Det er over 200 av disse strukturelt kompliserte karbohydratene som er kjent i dag, to av dem - 2’-Fukosyllaktose (2’-FL) og Lakto-N-(neotetraose (LNnT) - står for mer enn 30% av HMO i morsmelk.5
I tilfeller når det er mistanke om KMPA hos et barn som kun ammes, bør mor fortsette amming. For å raskt bekrefte diagnosen, gis en diagnostisk maternal eksklusjon av kumelk i 2-4 uker.6 Kumelk og melkeprodukter bør gjeninnføres i mors kosthold mens man følger med på om spedbarnets symptomer kommer tilbake.
Ved melkefri diett må moren fjerne alle kilder til kumelkprotein fra kosten sin og fra spedbarnets kosthold (dersom det har startet med fast føde). Veiledninger anbefaler profesjonell kostholdsrådgivning under eksklusjonsdietten for å sikre kvaliteten på morens kosthold, samt oppfølging for å sikre at utelukkelsen av matvarer ikke fortsetter hvis det ikke er effektivt.7
Ved en langvarig eliminasjonsdiett hos mor anbefales det å gi tilskudd med kalsium og vitamin D - inntil 1000 mg kalsium og 10 mikrogram vitamin D/dag.8 I tillegg kan tilskudd med jod og vitamin B12 vurderes.6
Merknad: Ammende mødre bør unngå å spise eller drikke mat som spedbarnet reagerer på via melken.9 Å fjerne mat fra morens kosthold uten grunn utgjør en risiko for morens ernæringsmessige helse, særlig ved fjerning av store matvaregrupper som melk, hvete eller flere grupper samtidig. Utelukkelse av mat under amming bør også overvåkes av en helsepersonell/ klinsk ernæringsfysiolog.10
For infants, including a reduced incidence of:
Gastroenteritis and diarrhea
Respiratory tract infections
Atopic manifestations
Referanser:
1). Wiciński M, et al. Nutrients. 2020;12(1):266.
2). Field CJ. J Nutr. 2005;135(1):1‐4.
3). Cederlund A, et al. PLoS One. 2013;8(1):e53876.
4). Zivkovic AM, et al. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011;108 Suppl 1(suppl 1):4653‐4658.
5). Vandenplas Y, et al. Nutrients. 2018;10(9):1161.
6). Vandenplas Y, et al. An ESPGHAN position paper. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2023 Jul 26.
7). Januszko P & Lange E. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(2):181-189.
8). Ludman S, et al. BMJ. 2013;347:f5424.
9). National Allergy Strategy (Australia). 2018. Online: https://preventallergies.org.au/introducing-solid-foods/babies-with-existing-allergy-of-family-history/
10). ASCIA 2022. Cow`s milk (dairy) allergy. Online: Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA)