ALLERGIER MOT FLERE MATVARER

Multiple matallergier anses vanligvis å være en alvorlig form for ikke-IgE-mediert eller blandet IgE- og ikke-IgE-mediert gastrointestinal allergi.3,4 Spedbarn med alvorlige former for multiple matallergier er ofte asymptomatiske på aminosyrebasert spesialnæring (AAF), men kan utvikle gastrointestinale symptomer og irritabilitet med introduksjon av fast føde.5

Overfølsomhet overfor flere typer mat ses også hos barn med eosinofil øsofagitt (EoE)3, en gastrointestinal lidelse.

Hva betyr det?

Det betyr å ha en allergi mot mer enn ett næringsmiddel - og er overraskende vanlig (Warren et al 2022). I en omfattende amerikansk undersøkelse fant de at rundt 40 % av barna med matallergier unngikk mer enn en matvare, vanligvis inklusive melk fra ku og egg (Warren et al., 2022).

Multiple matallergier synes å være forbundet med tidlig innsettende atopisk dermatitt eller eksem med svak vekst og i noen tilfeller med spisevegring (Koletzko et al., 2012).

Visste du det?

De fleste allergiske reaksjoner på mat kan tilskrives bare ni matvarer, som omfatter kumelk/melkeprodukter.6

  • Cow's Milk iconKumelk
  • Wheat iconHvete
  • Fish iconFisk
  • Shellfish iconSkalldyr
  • Soy iconSoya
  • Ground nuts (peanuts) iconJordnøtter (peanøtter)
  • Tree nuts iconTrenøtter
  • Sesame iconSesam
  • Egg iconEgg
 

Eksperter vet fortsatt ikke nøyaktig hva som forårsaker disse typer matallergier, men forskning gjøres kontinuerlig for å bidra til å bygge en bedre forståelse.

Referanser:

1). Hill DJ, et al. J Pediatr 1999;135:118–21. [note removed one Hill]

2). Hill DJ, et al. Clin Exp Allergy. 2007 Jun;37(6):808-22.

3). Kemp AS, et al. Med J Aust. 2008;188(2):109-12.

4). Heine RG. Chem Immunol Allergy. 2015;101:171-80.

5). McWilliam V, et al. J Allergy Clin Immunol Pract. 2016 Mar-Apr;4(2):324-6.

6). FARE. Allergy Research and Education (FARE). Online:https://www.foodallergy.org/allergens.