Melkestigen: Å vokse opp med KMPA

Helsepersonell vil sammen med foreldre/barnet avgjøre når reintroduksjonsprosessen skal starte.

Ved hjemmeprovokasjon så er det vanligvis utført etter en stegvis prosess, vanligvis kalt Melkstigen/Milk Ladder eller internasjonal Milk Ladder(iMAP) (Venter et al., 2013;Venter et al., 2017).

  • Start bare på Melkestigen når barnet er friskt.
  • Ikke start melkestigen hvis foreldre/omsorgsperson har en travel periode på jobb eller hjemme.
  • Oppmuntre foreldre/omsorgsperson til å starte på morgenen eller ved lunsjtid fremfor om kvelden, slik at de kan følge med på barnet gjennom dagen.
  • Melkestigen starter med mat som er høyt prosessert. Sørg for at disse matvarene tolereres før man går til neste steg på stigen. Hvor lang tid hvert trinn tar vil avhenge av barnet, det kan variere fra en til syv dager.
  • Noen barn vil tolerere mer av prosesserte matvarer (tidlige trinn på stigen) for eksempel kjeks og kaker med melk, men kan utvikle symptomer når de får yoghurt eller ost(trinn lenger opp på stigen). Om dette skjer så er det best å ikke fortsette videre på stigen men heller oppmuntre barnet til å fortsette å spise den maten som har blitt tolererert. Maten som gir symptomer kan man prøve igjen senere.
  • LAST NED MELKESTIGENArrow

Matprovokasjoner bør alltid overvåkes av helsepersonell med spesialkompetanse på allergi.